Ochrona bioróżnorodności gleb
O kursie
szkolenie realizowanie on-line (w całości do czytania)
możliwość korzystania 24h/dobę
dożywotni dostęp do materiałów
zapoznanie z materiałami w dowolnym momencie
brak ograniczeń czasowych
Działania wspomagające zachowanie bioróżnorodności gleb
Korzyści dla rolników z ochrony flory segetalnej
Praktyki wpływające na różnorodność flory
Celem kursu jest
Zapoznanie z metodami ochrony bioróżnorodności gleb i korzyściami płynącymi z takich działań
Adresaci kursu
- Rolnicy pragnący poszerzyć swoją wiedzę w tematyce ochrony bioróżnorodności gleb
- Uczniowie szkół rolniczych
- Beneficjenci programów pomocowych z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
Program kursu
15h
Wstęp
Ochrona różnorodności biologicznej na terenach rolniczych to duże wyzwanie dla krajów Unii Europejskiej. Koncentruje się ona na ochronie rzadkich gatunków roślin i zwierząt, a także pokazaniu, że może przynieść korzyści gospodarcze.
Od dawna wdrażane są programy ochronne różnorodności biologicznej na terenach eksploatowanych rolniczo.
Aby wspomóc te działania opracowany został kodeks dobrych praktyk rolniczych sprzyjających bioróżnorodności. Można znaleźć tam wiedzę w jaki sposób rolnictwo wpływa na wybrane grupy organizmów żywych. Znajduje się tam również katalog dobrych praktyk rolniczych. Omówione są dobre praktyki rolnicze, które odnoszą się do łąk i pastwisk, gdzie znajdziemy największą różnorodność gatunków roślin i zwierząt, ale także na gruntach ornych, które są uboższe gatunkowo, ale zajmują bardzo dużą powierzchnię.
Zachowanie różnorodności flory na gruntach ornych
Praktyki mające wpływ na różnorodność flory na gruntach ornych
Bioróżnorodność flory na trwałych użytkach zielonych
Podsumowanie
Bioróżnorodność jest ściśle powiązana z rozdrobnieniem pól. Siedliska mieszczące się w miedzach, czy zakrzaczeniach są cenne dla ekosystemu. Rolnicy bezpośrednio uczestniczą w kształtowaniu krajobrazu. Ugory, torfowiska, miedze, rowy, starorzecza, mimo, że nie posiadają funkcji produkcyjnych, to dla wielu gatunków roślin i zwierząt są jedynym miejscem, gdzie mogą się rozwijać. Wiele z nich ma właściwości użytkowe, cenne dla gospodarstw. Intensywne rolnictwo upraszcza krajobraz i eliminuje różnorodność biologiczną. Wpływa to niestety na możliwość gromadzenia wody, czy składników odżywczych, jak również na zmiany mikroklimatu.